Sanyo Eneloop charger

vložení článku: 2007-12-01 15:12:39

aktualizace článku: 2007-12-06 23:21:44

Rozebral jsem nabíječ dodávaný k Eneloop článkům pod označením NC-MQNO3 rev.5.6
Update (6.12.07): Doplněné měření

Sanyo Eneloop nabíječ


Nabíječ jsem otevřel, abych přišel "střevům" na kloub a pochopil jak to vůbec pracuje a jestli to opravdu může články ničit nebo ne. Po rozebrání jsem si zapojení rozkreslil a zjistil jsem, že zázraky se nekonají :-). Každopádně to ještě neznamená, že to nemůže fungovat.

Takže z čeho to vlastně je?

O napájení se stará malý transformátorek pro mě překvapivě připojený k desce konektorem. Deska je jednostranná s nepájivou maskou a hromadou testovacích bodů (číňan testuje, dobrý předpoklad). Deska je kromě pár součástek (spínací tranzistory, Ledky a elektrolyty) celá osazená SMD součástkami. Pár truehole součátek je ale hodně mizerně zaštípanejch. Jinak nic zajímavého.

Zapojení

Nabíjení je ukončeno časem. Jeho generování má na starosti časovací obvod 4060. Ten jen pro všechny články společný a start času začíná připojením nabíječe do zásuvky. Od toho okamžiku jsou sepnuty všechny tranzistory připojující napětí k článkům. Nabíječ je rozdělen na dvě sekce po dvou článcích, které jsou připojeny každá na jiný vývod transformátoru, a tak každá využívá pouze jedné půl vlny sinusového napětí, což je výhodné pro rozdělení výkonu na transformátoru během periody. Nabíjecí proud je omezen napětím na kombinaci Led odpor, který se srovnává s napětím UBE přechodu a napětím na emitorovém odporu.
Schéma je pouze pro studijní účely!!!

Měření

První měření proběhlo pro 2 články na jedné půlvlnně z trafa. Proud oběma články je měřen a zobrazen na následujícím obrázku

Na obrázku je vidět, že nabíjení probíhá proudovými pulsy o frekvenci 50Hz a pulsy trvají necelých 10ms. Puls má maximum 392mA a střední hodnota je 125mA (odpovídá údajům výrobce). Oba proudy jsou v podstatě totožné.
Další obrázek ukazuje nabíjení všech 4 článků a měřený jsou proudy krajními články (obě větve trafa).

Proud druhou větví je mírně nižší, ale dá se říct, že je v podstatě v toleranci. Na obrázku je vidět, jak se obě větve v nabíjení střídají.
Následující obrázek ukazuje napětí na regulačním obvodu v bázi tranzistoru. Je sestaven z ledky a předřadného rezistoru. Toto napětí je stejné jako součet napětí UBE (0.7V) a úbytek napětí na emitorovém odporu, který je daný procházejícím proudem. Tímto je realizována primitivní stabilizace, která je ale i závislá na napájecím napětí, proto je získán průběh proudů z obrázků výše. Kladná půlvlna je napětí při závěrném směru (druhá půlvlna z trafa) záporná je právě regulační napětí tranzistoru.

Proud LEDkou je možné získat podělením napětí na předřadném odporu 110 Ohm z tohoto obrázku

Poslední obrázek je průběh napětí Kolektor Emitor tranzistoru. Je zde vidět závěrná oblast (kladná půlvlna) a regulační oblast (záporná půlvlna) v té je vidět i vliv stabilizace LEDky (rovnější úseky). I když je tranzistor v aktivním režimu, tak maximální ztráta na něm je 1,5W, tak se nijak zlvášť nehřeje, protože průměrná výkonový ztráta je přibližně 0,2W.

Závěr

Osobně si myslím, že tento nabíječe je relativně použitelný pro nabíjení dodaných článků. Proud ve špičce sice dosahuje vysoké hodnoty, ale budiž mu k dobru, že nabíjecí půlvlny neběží na vysoké frekvenci a tak je může článek relativně rozumně zpracovat. Ideální to asi není, ale myslím si, že by články neměly být tímto poškozeny a ani nijak zvlášť více ohřívány oproti hladkému proudu. Podle mě, je tato nabíječka k akumulátorům výrazně šetrnější než podobné rychlonabíječe, které do akumulátorů rvou různé zvěrstva. Důležité je, aby nebyly akumulátory prohřívány z transformátoru nebo zahříváním kontaktů díky vysokému přechodovému odporu (doporučuju zkontrolovat tlak pružin na články a v případě citelného zahřívání kontaktů to nějak řešit). Tento kus se mi po hodině jevil jako použitelný v oblasti teploty akumulátorů i nabíječe samotného. Předem upozorňuji, že typů nabíječek s tímto dlouhým nabíjením je vícero (liší se na první pohled designem) a nemůžu zaručit, že jsou stejné jako tato.

Pozn.: Akumulátory je nutné nabíjet jako jednotlivé články, nabíječ rozhodně nenabíjí články v sérii. Vždy dvě a dvě mínusové pružinky jsou propojené. Teoreticky (avšak jsem to nezkoušel) by v jedné pozici mohly být nabíjeny dva články v sérii(napětím by to nabíječ zvládnout měl, i když pravděpodobně s nižším proudem), ale jaksi mě to napadlo až teď a tak sem to nezkusil :-(




4cl_1a4mer2.png rdiody.png dps.jpg led_odpor_prubeh.png SanyoEneloopChargerSch.png 2cl_1a2pos.png top.jpg vzhled.jpg rozsyp.jpg UCE.png
HODNOCENÍ ČLÁNKU

Počet hodnocení: 14, průměrná známka je 1.36

1 2 3 4 5 kontrolní kód

Oznámkujte jako ve škole. 1 - nejlepší, 5 - nejhorší

DISKUZE

jméno: info:

kontrolní kód

Tomáš
www.tichytomas.info
2008-02-24 11:11:40
Ahoj,
já bych časovač nevyřazoval, ale prodloužil tu dobu. Jde to prodloužit změnou kondenzátoru C2 a kombinací odporů R8, R9 a R10. Nejednodušší bude nalepit paralelně k C2 další kondík 2u2 a mohlo by to být to co chceš. Je třeba to zkusit.
david
2008-02-23 22:12:55
zdravim, mam taky tuhle nabijecku, akorat jsem si koupil akumulatory ktary maj 2650mAh, takze ten casovac, mi to vypne driv nez se to nabije uplne. Nejde ten casovac nejak vypnout? A pocitam, ze tim neuplnym nabijenim, se hodnota tech akumulatoru asi snizila.
Amerlock
2007-12-07 20:42:58
No,původně jsem ti chtěl dát jedničku,ale nakonec máš dvojku,chybí mi tam totiž nějaký malý dodatek týkající se třebas jednoduché úpravy,která by pulsy zmenšila,nebo tak něco.Nějaký kondenzátor někam a tak(já do toho moc nevidím).Jinak samozřejmě bezva článek!!! :-)
Miri
2007-12-07 02:17:57
Potvrzuji rovněž teplotu článků a to po celou dobu 17 hodin.
Pájač
2007-12-06 23:31:28
Všetka česť - pekne spracovaný článok . Kópiu si odkladám .
ZPĚT

Copyright (c) 2006, Tomáš TICHÝ

created by: Radim Tichý