LiPol články a vhodné Low ESR kondenzátory

vložení článku: 2006-05-12 17:45:58

aktualizace článku: 2006-08-18 12:37:33

Snažil jsem se sepsat vhodné koupitelné kondenzátory na českém trhu k ochraně lipol akumulátorů

K čemu to je?


Přídavné nízko impedanční (Low ESR) kondenzátory slouží k odstranění špiček vznikajících v regulátorech stejnosměrných i střídavých motorů. O jejich existenci se dá přesvědčit z více zdrojů. Jedno měření je třeba od Zdeňka Dráždila na pohonu Maxira. Měření ukazuje rozdíl proti standartnímu i odfiltrovanému regulátoru.

Jak přídavné kondenzátory k regulátoru přidat?


Jsou dvě řešení. Buď se původnímu regulátoru propájí bužírka a kondenzátor se naletuje přímo na plošky DPS pro přívodní dráty od aku k regulátoru, nebo se odizoluje kousek od desky pár mm drátu a naletují se kondenzátory na přívodní vodiče. Toto řešení je vidět třeba v dokumentu Schulze u elektro-teamu. Na fotce je vidět ještě jeden prvek nutný při použití přídavných kondenzátorů. Je to nabíjecí odpor. Při připojování akumulátorů k regulátoru se prvně dotkneme konektorem vývodu odporu, přes který se omezeným proudem nabijí přídavné kondenzátory. Hodnota odporu je zhruba 10 ohmů/0,6 W. Pokud by nebyl použit může docházet k opalování konektorů a nadměrnému proudovému zatížení akumulátorů.

Jaké použít kondenzátory?


Je nutné použít opravdu kvalitní a nízkoimpedanční kondenzátory. Ne každý nízkoimpedanční kondenzátor je dostatečný, proto je nutné si pročíst katalogový list k výrobku a zjistit jeho parametry. Přídavný kondenzátor by měl mít minimálně stejnou hodnotu vnitřní impedance, jakou má použitá akumulátorová sada. Při poměru 1:1 dojde k zmenšení špiček na polovinu. Čím nižší impedance kondenzátorů, tím více špiček odchytnou. Paradoxně nejhorší situace je u menších sad, kde je impedance nízká a díky větším rozměrům kondenzátorů a jejich váze je větší problém použít dostatečný typ.
Vybral jsem některé kondenzátory výrobce Capxon a to kondenzátory série ZL a série GL. Tyto kondenzátory by měly být koupitelné v ČR.

Vlastnosti akumulátorů YT


V této tabulce je seznam akumulátorů YT a jejich vnitřních impedancí. Ty jsem získal od pana Křivského.
Vlastnosti akumulátorů YT

Vlastnosti vybraných kondenzátorů Capxon


Vlastnosti kondenzátorů Capxon

Jaké kondenzátory k jakým akumulátorům?


Předem podotýkám, že se nejedná o odzkoušené kombinace, ale jen o teoreticky vhodné kondenzátory k ochraně LiPol akumulátorů proti špičkám z regulátorů. Je to jen nástřel jak se má situace akumulátorová sada vz kondenzátor. Nedávám na to žádnou záruku funkčnosi a prodloužení života akumulátoru!!!
V tabulce jsou 3 varianty. Varianta I by měla být nejlepší varianta III nejhorší použitlená. Variantu I bych doporučil na pohon, kde jsou akumulátory na hranici použitelnost, a kde se lítá většina letu na dost plynu. Varianta III by mohla být vhodná pro výrazně přemotorované akrobatické modely.
Vybrané kombinace
vlastnostiyt.jpg vlastnosticapxon.jpg vybranekombinace.gif
DOWNLOAD
Impedance lipol+kondy.xls
27136 B
Původní tabulka v excelu
HODNOCENÍ ČLÁNKU

Počet hodnocení: 18, průměrná známka je 1.83

1 2 3 4 5 kontrolní kód

Oznámkujte jako ve škole. 1 - nejlepší, 5 - nejhorší

DISKUZE

jméno: info:

kontrolní kód

Luboš
2013-05-27 11:00:05
Tak pokud si vzpomínám tak kondenzátory mají především likvidovat napěťové špičky které vznikají hlavně na indukčnostech a na spínacích prvcích a mají být VŽDY elektricky připojeny co nejblíže ke zdroji těchto špiček a tím pádem chránit tyto prvky proti zničení choulostivé elektroniky regulátoru proto je u všech regulátoru v návodu upozornění že bez těchto kondenzátorů může dojít k jeho zničení a samotný akumulátor není potřeba žádnýmí kondíky chránit, který je vlastně takový obrovský zdroj nahromaděné energie a je konstruován pro odběr obrovské proudové energie které žádný kondezátor nedodá, navíc extrémně nízký vnitřní odpor akumulátoru dokáže tyto krátkodobé napětové špičky velmi dobře eliminovat,hůře to je ale u akumulátorů z nízkými \"C\" a hlavně pak u aku které to mají jak se říká za sebou, kdy se značně navyšuje její vntřní odpor ! jenže přívodní vodiče mezi aku a regulátorem se chovají jako přídavné odpory a tím pádem jsou pak na regulátoru tyto špičky vyšší než se dostanou k aku a právě proto MUSÍ být tyto kondenzátory připájeny co nejblíže nebo lépe přímo na přívodní piny regulátoru !!!
Jinak kondezátory Capxon patří mezi kvalitní elyty, kdežto Hitano a Jamicony patří mezi shity a použil bych je vnouzi nebo aspoň po jedné sezoně nebo i dříve vyměnil za nové !!!!
roberto
2009-03-14 09:37:07
low esr kondy má i GES a to Hitano, stejně jako GM má Jamicony....další dodavatel může být treba Ecom nebo Semictrade...
Tomas
www.tichytomas.info
2006-05-15 22:43:55
Pravda přepsal jsem se je to LZ. Sehnat půjdou u prodejců. Brzy to bude jasné.
Pokud mi někdo dodá data i od jiných článků tak je tam klidně dám. Měl jsem jen tyto informace. Ale ty impedance budou +- stejné
Abu
LZ ?? ZL ??
2006-05-15 15:24:38
Ted koukam na ten pdf katalog a tam se pise o LZ serii, a ne ZL... ?
Abu
2006-05-15 15:22:10
Rekl bych ze u jinych vyrobcu clanku budou pro clanky STEJNE KATEGORIE (tzn stejna kapacita a proudove zatizeni, treba 800mAh 20C) vnitrni odpory priblizne stejne, takze bych s primhourenim oka pouzil stejne kondiky i na Enerlandy (PQ), Kokamy, ....
Spis by me zajinalo, kde se daji koupit elyty rady ZL, parametry maji jasne nejlepsi.
Arny
2006-05-13 16:52:38
To je reklama na články YT? Vdyť se používá mnoho jiných Lipol co s nima.
ZPĚT

Copyright (c) 2006, Tomáš TICHÝ

created by: Radim Tichý